Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Leningbeheer
0346 – 796 154

Actief vermogensbeheer biedt mogelijkheden

Wie droomt er niet van? Je schaapjes op het droge hebben, financieel onafhankelijk zijn, niet meer hoeven werken, rentenieren. Oftewel; leven van je vermogen. “Wanneer je het goed plant en verstandig met je vermogen omgaat, hoef je geen miljoenen te bezitten ”, weet Pablo de Loor, partner bij Mogelijk. “Je kunt je geld voor je laten werken, waardoor je zelf meer vrijheid krijgt.”

Een veel voorkomend misverstand is dat je tenminste een miljoen nodig hebt om te kunnen leven van je vermogen. “Misschien is dat zoals je het passief op de bank laat staan”, vertelt Pablo. “Maar met een beter plan en actiever vermogensbeheer kun je ook een leuk inkomen halen uit een vermogen dat minder hoog is.”

Wat heb je nodig?

Om te bedenken met welke inkomsten je rond kunt komen, moet je eerst de vraag beantwoorden hoeveel uitgaven je hebt. Zorg dus dat je dat goed op een rij hebt, inclusief de prognose voor de toekomst. “Maar”, waarschuwt Pablo, “vergeet hierbij niet dat je uitgaven kunnen fluctueren. Heb je kinderen die nog gaan studeren? Gaan je zorgkosten omhoog? Uiteraard kunnen er ook onvoorziene gebeurtenissen plaatsvinden zoals op dit moment de sterk stijgende energieprijzen. En je moet hoe dan ook rekening houden met inflatie, dat maakt dat je uitgaven zullen stijgen.”

Vermogen opbouwen

Als je weet wat je vanaf een bepaalde leeftijd jaarlijks nodig hebt, kun je nu beginnen met het opbouwen van het vermogen dat je tegen die tijd nodig hebt om van te kunnen leven. “Met een goede baan en zuinige leefstijl kun je al snel wat geld opzijzetten”, weet Pablo. “Heb je een goed lopende onderneming die je op een zeker moment kunt verkopen, dan heb je dat vermogen misschien in één klap bij elkaar. Ook een erfenis kan je aan een deel van het vermogen helpen dat je nodig hebt om financieel onafhankelijk te worden. Een gedegen financieel plan kan zorgen dat je op het gewenste moment voldoende vermogen hebt opgebouwd om van te kunnen leven.”

Inkomen uit vermogen genereren

Inkomen uit vermogen genereren kan op meerdere manieren. Wanneer je het op de bank zet, krijg je er een bescheiden hoeveelheid rente over. “Tot voor kort was dat wel héél bescheiden en soms zelfs negatief”, weet Pablo. “Logisch dus dat mensen om zich heen zijn gaan kijken naar alternatieven. En die zijn er volop.”

Een aantal alternatieven voor een spaarrekening zijn:

  • Beleggen in aandelen
  • Beleggen in obligaties
  • Investeren in vastgoed
  • Investeren in (zakelijke) hypotheken
  • Fondsbeleggen

Risicoprofiel en rendement

“Aan de verschillende beleggings- en investeringsopties zitten voor- en nadelen”, vervolgt Pablo. “Afhankelijk van jouw situatie en jouw wensen kies je wat het beste bij je past. Je kunt je daarbij goed laten adviseren door een financieel adviseur. Over het algemeen geldt: hoe hoger het risico, hoe hoger de kans op een hoog rendement. Bij beleggingen in aandelen en obligaties word je gelonkt door hoge rendementen, maar bestaat er ook een reëel risico dat je een deel van je vermogen verliest doordat je belegging minder waard wordt.”

“Investeren in vastgoed of in zakelijke hypotheken kan stabieler zijn”, vervolgt hij, “omdat vastgoed waardevast is. Wanneer je vermogen aan het opbouwen bent en nog een andere inkomstenbron hebt, dan kun je je misschien meer risico veroorloven dan op het moment dat je gaat leven van het rendement op je vermogen. Dan wil je de kans niet meer lopen dat je belegging minder waard wordt.”

Rentenieren met vastgoed: Investeren in hypotheken

Bij Mogelijk kun je investeren in zakelijke hypotheken met het vastgoed als onderpand. Pablo: “Mogelijk financiert nooit 100% van de waarde financiert. Er zit dus ruimte voor waardevermindering van het vastgoed zonder dat dat nadelig hoeft uit te pakken voor de investeerder. Met een belegging in het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds spreid je dat risico bovendien nog over meerdere hypotheken, omdat je met een groep andere investeerders in een fonds zit..”

Belasting in box 3 over inkomen uit vermogen

Bij het opbouwen en uiteindelijk leven van vermogen, moet je ook rekening houden met de belasting. Inkomen uit vermogen valt in box 3 (grondslag sparen en beleggen). Op Prinsjesdag is bekend geworden dat er tot 2026 een overgangsregeling geldt voor de vermogensrendementsheffing in box 3. De oude regeling ging uit van een fictief rendement over alle tegoeden en beleggingen van 4% met een 30% heffing, dus 1.2% belasting over het vermogen na aftrek van een vrijstelling. De overgangsregeling kent per vermogensbestanddeel een apart tarief: 0,01 % voor banktegoeden, 5,69% voor beleggingen en 2,46% voor geldleningen. Beleggers die banktegoeden om willen zetten naar beleggingen zoals het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds of een één-op-één financiering, kunnen via de site van de Belastingdienst uitzoeken wat het effect van de overgangsregeling is.