Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

BIPV-zonnepanelen

BIPV-panelen zijn zonnepanelen die nauwelijks opvallen omdat ze als dakpannen of gevelpanelen zijn vormgegeven. Ze zijn fraai en duurzaam, maar nog wel een beetje duur in de bouwfase. De vraag van deze week: krijgen alle gebouwen in de toekomst zo’n onzichtbare schil van zonnepanelen? Maarten Bouwhuis gaat hierover het gesprek aan met Ralph Dankers van BIPV.world.

Nederland is koploper in het gebruik van de technologie Building Integrated Photo Voltaics (BIPV). BIPV.world is een platform voor architecten en vastgoedeigenaren die zelf aan de slag willen met BIPV. Ralph Dankers legt uit wat BIPV-panelen precies zijn: “BIPV-panelen zijn zonnepanelen die toegepast worden in het gebouw in plaats van ertegenaan of op het dak. Ze vervangen een ander gevel- of dakelement met een extra functie. Wij hebben een tool ontwikkeld waarmee architecten kunnen kiezen uit legio materialen. Daarmee kunnen ze bijna iedere gevel zelf maken en hebben ze direct inzicht in de kosten. Er zijn ook ramen in de markt die energie kunnen opwekken, maar daar houden wij ons op dit moment niet mee bezig. De kosten daarvan wegen naar ons idee te weinig op tegen de opbrengsten, in tegenstelling tot BIPV-panelen.”

Gevelplaten in elke vorm en kleur

In Waalwijk heeft BIPV.world een industrieel pand ontwikkeld dat helemaal is vol gelegd met gevelplaten. Die wekken vier keer meer zonne-energie op dan het pand zelf verbruikt. De infrastructuur van het pand is zodanig aangepast dat ook vrachtwagens energieneutraal kunnen laden. Dat hoeft niet ten koste te gaan van de fraaiheid van het pand, legt Ralph Dankers uit. “Op ons platform bieden leveranciers van zonnepanelen door Europa heen verschillende technieken aan waarbij allerlei vormen en kleuren mogelijk zijn. We kunnen baksteen namaken, maar ook in een marmerlook voorzien.”

Door gebruik te maken van BIPV-technologie wordt het bouwen van een pand wel duurder, maar dat hoeft geen probleem te zijn, aldus Ralph Dankers. “De kosten van een BIPV-gevel zijn weliswaar hoger, maar een BIPV-gevel gaat ook nog eens opleveren. Je voegt een tweede functie toe waarmee de kosten worden terugbetaald. In sommige gevallen is het zelfs nog goedkoper: een marmeren gevel kost meer dan een BIPV-gevel met een marmeren look!”

Niet te duur?

Projectontwikkelaars en aannemers hebben nu al grote moeite met het doorrekenen van nieuwe projecten in woningbouw, maar ook met commercieel vastgoed. Is het in zo’n situatie wel haalbaar om deze nieuwe en duurdere techniek toe te passen? “Gedreven door wet- en regelgeving moet je bij hoogbouw aan een bepaalde norm voldoen met betrekking tot energieopwekking. Een gebouw met meer dan vier verdiepingen heeft in een stad als Amsterdam te weinig dakoppervlak om met alleen zonnepanelen aan die eisen te voldoen. Daar kom je niet om BIPV-panelen heen.”

Mogelijk voor u  

Mogelijk financiert zakelijk vastgoed in heel Nederland; van grote stad tot kleine kern. Wilt u geld lenen voor de aankoop van een zakelijk pand of wilt u geld uitlenen met veel zekerheden en een aantrekkelijke rente? Bij ons is het mogelijk. Lees hier verder.

Luister de aflevering