Fonds 11 is geopend voor inschrijving. Meer informatie of direct aanmelden.
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Coen van Oostrom: ontwikkelaar met internationale allure

Als er iemand is die verstand heeft van een duurzame (her)ontwikkeling van vastgoed dan is het Coen van Oostrom. Hij is oprichter van de vastgoedonderneming Edge. Vastgoedontwikkelaar Edge wil switchen van 80% nieuwbouw naar 80% herontwikkeling. Luister de podcast Vastgoed Gezocht waarin Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter in gesprek zijn met Coen van Oostrom.

“Wij willen bruine gebouwen groen maken”, vertelt Coen van Oostrom. Hij ontwikkelt tegenwoordig liever hypermodern en heel duurzaam. Zijn bedrijf, dat onlangs het cross towers EY-pand aan de Zuidas kocht, wil switchen van 80% nieuwbouw naar 80% herontwikkeling. In de podcast Vastgoed Gezocht is presentator Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter in gesprek met Coen van Oostrom van ontwikkelaar Edge.

“Wij kopen de laatste tijd vooral bruine gebouwen die we groen maken. Het EY-pand is een mooi voorbeeld”, zegt Coen van Oostrom. “Het gebouw is vijftien jaar oud maar heeft een veel hoger energieverbruik dan de norm; dat gaan we herstellen. Dat moet bij veel gebouwen in de wereld gebeuren. Edge West is ook een voorbeeld, maar dat is veel ouder en daar moest alles gedaan worden. De waarde van dergelijke panden is ongeveer gehalveerd, maar financiering van zulke transacties is uitdagend.”

Student met dertig huizen

Toen Coen afstudeerde, wist hij al veel van vastgoed en had hij dertig huizen in Rotterdam in bezit. “Er was geen reden om niet te groeien: genoeg oude huizen om op te knappen en genoeg studenten om aan te verhuren. Een van mijn professoren vond dat ik moest kennismaken met de professionele huizenmarkt. Daarom heb ik een tijdje voor de Raad van Bestuur van een bouwbedrijf gewerkt, daar heb ik veel van geleerd. Een jaar later verkocht ik al mijn studentenhuizen en stapte ik in de kantorenmarkt met OVG, Oostrom Vastgoed.”

Grote kantoorpanden

“De business to business markt vond ik leuker dan de altijd klagende huurders. In plaats van kopen en verhuren, ging ik ontwikkelen voor grote accountants en banken. Ik ben naar de grote gebruikers gegaan om de CFO te vragen: ben je tevreden met wat je hebt in je portefeuille? Bijvoorbeeld Deloitte had veel kantoren en was bezig om te centraliseren en groen te maken. Ik kon de oude kantoren overnemen in het oosten en zuiden van het land en mocht een voorstel doen voor een nieuw hoofdkantoor in Rotterdam. Wij waren de enigen die de oude problemen binnen een portefeuille wilden en konden oplossen.”

Internationale markt

“Nederland is een kleine markt. We doen met Edge internationaal mee in de VS, UK en Duitsland. In de VS is de sfeer rond kantoren heel negatief geworden. Mensen werken sinds corona veel meer en veel liever thuis. De panden zijn zo weinig waard en soms gratis, als je maar een goed plan hebt voor omvorming naar iets anders. In Londen, waar grote banken nog steeds hun basis hebben, wordt Edge steeds actiever. Het is aantrekkelijk om daar te investeren, maar door een verslechtering van de expatregeling trekken veel werknemers weg. Dat kan een veel grotere invloed op de economie hebben dan Brexit. Tegelijkertijd doen de startups in Londen het heel goed, er groeien veel nieuwe bedrijven. Wij investeren bijna een miljard in deze markt en hebben er nog steeds vertrouwen in.”

Luister de aflevering

Financiering nodig voor verduurzaming op (her)onwikkeling?

Zoekt u naar mogelijkheden om uw pand te verduurzamen of zoekt u een financiering op uw pand te (her)ontwikkelen? Mogelijk biedt u de financiering die het beste bij u past. Doe nu de quickscan en achterhaal welke leensom haalbaar is.