Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Leningbeheer
0346 – 796 154

Fiscaalvriendelijk je vastgoed doorschuiven

Je hebt een woonhuis, een bedrijfshal of misschien wel een paar winkelpanden. Op een gegeven moment wil je die objecten overdragen aan je kinderen, maar uiteraard zonder dat de fiscus daar en grote hap uit neemt. De vraag van deze week: hoe kun je onroerend goed binnen je familie slim doorschuiven? Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter spreken hierover met Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen.

Bij het overdragen van onroerend goed heb je te maken met verschillende fiscale maatregelen. Je hebt de erfbelasting, de overdrachtsbelasting, de schenkbelasting en de inkomstenbelasting. In Nederland betaal je over de eerste 130.000 euro die je als kind erft 10% belasting, en alles boven dat bedrag wordt voor 20% aangeslagen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we minder betalen? Lucienne antwoordt dat dit het beste kan door bij leven vermogen over te dragen.

Luister de hele podcast

 

Woning overdragen

“Dit jaar nog kunnen mensen gebruik maken van de zogenaamde jubelton. Tot 1 januari 2023 is het toegestaan je kinderen een geldbedrag van bijna 107.000 euro belastingvrij te schenken, maar dat kan ook via een schenkingsvrijstelling van de eigen woning. Dan wordt dat bedrag van de waarde van de woning kwijtgescholden.” Het is mogelijk je huis over te dragen terwijl je er zelf in blijft wonen, maar dat is volgens Lucienne een relatief dure oplossing. “Het huis moet worden overgedragen, dus krijg je te maken met de overdrachtsbelasting. En in verband met de erfbelasting moet je de woning terughuren voor een bedrag van 6% van de WOZ-waarde per jaar.” Wanneer ouders toe zijn aan een volgende stap, kan het huis voor de WOZ-waarde overgedragen worden aan de kinderen. “Dat bedrag kan door de ouders worden omgezet in een lening. Door daar een annuïtaire aflossing voor af te sluiten, betaalt het kind rente aan de ouders en kan dat fiscaal aftrekken in box 1. Het is immers een eigen woning.”

Papieren schenking en STAK

“De vraag die je moet stellen is of je het onroerend goed gaat schenken of bedenk je een andere methodiek? Je kunt ook op papier een schuld creëren die je tegenover de waarde van het vastgoed zet. Dat is de zogenaamde papieren schenking. Je kunt je kinderen op papier schenken, dat bedrag wordt bij de notaris vastgelegd en als ouder betaal je daar jaarlijks 6% rente over. Zo bouw je op papier in je vermogen een grote schuld op tegen de waarde van het vastgoed. Bij overlijden mag dan die papieren schenking van het vermogen afgetrokken worden.” Bij het schenken van onroerend goed kun je ook gebruik maken van een STAK (Stichting Administratiekantoor) waarin de kinderen aandeelhouder zijn. “Via het geldbedrag van 5.700 euro dat jaarlijks belastingvrij geschonken mag worden, bouwen zij vermogen op.”

Mogelijk voor u  

Mogelijk financiert zakelijk vastgoed in heel Nederland; van grote stad tot kleine kern. Wilt u geld lenen voor de aankoop van een zakelijk pand of wilt u geld uitlenen met veel zekerheden en een aantrekkelijke rente? Lees hier alles over de mogelijkheden.