Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Het box 3-dilemma voor particuliere vastgoedbeleggers

De ongeveer 300.000 kleine vastgoedbeleggers in Nederland maken zich grote zorgen om de nieuwe belastingplannen voor box 3. Ze zien zo een groot deel van hun rendement verdampen. De vraag van deze week: wil de staatssecretaris het nog één keer uitleggen? Maarten Bouwhuis en co-host Joëlle Lokhorst vragen tekst en uitleg bij Marnix van Rij, staatssecretaris van Financiën.

Het kabinet gaat vermogen zwaarder belasten. In 2026 komt er een nieuw stelsel voor box 3. De insteek daarbij is om het werkelijke rendement van vermogen te gaan belasten. Tot die tijd komt er een overbruggingsregeling. Marnix van Rij legt uit wat er vanaf 1 januari 2023 concreet gaat veranderen. ”Wij gaan spaargeld alleen belasten op basis van het echte rendement dat het oplevert. Daar wordt dus alleen belasting betaald over 0,25%. In de categorie overige beleggingen wordt het forfaitaire rendement voor de overbruggingsjaren 23 t/m 25 doorgetrokken. Daar zit vastgoed bij, en bestaat uit direct en indirect rendement. Dat zal volgend jaar 6,17% bedragen. Niet alle schulden zijn aftrekbaar, dat geldt alleen nog maar voor de rente. Dat laatste is met name voor de vastgoedbelegger van belang, want over het algemeen wordt er met vreemd vermogen gefinancierd. Daarnaast beperken we het lenen vanuit de eigen bv. Veel vastgoedbezitters zitten in box 3 met geleend geld vanuit hun eigen bv, en dat kan vanaf volgend jaar alleen nog maar tot 700.000 euro.”

Het doel van de maatregelen

Het doel van deze maatregelen is om een eerlijke vorm van belastingen te realiseren. “Er zijn veel beleggers geweest die met vreemd vermogen hun vastgoed hebben gefinancierd. Daarmee zaten ze op een belastbare grondslag van nul, terwijl ze wel een direct rendement maakten en hun vermogen zagen stijgen. In die zin zijn we een beetje bezig met achterstallig onderhoud. In sommige situaties zijn de maatregelen gestapeld, met name voor beleggers die in de gereguleerde markt verhuren. Die worden hierdoor harder geraakt. Die stapeling is mede het gevolg van niet-fiscale maatregelen. Wij gaan daar met Hugo de Jonge naar kijken, zowel voor de overbruggingsjaren als voor de periode daarna. Wij willen het de mensen die vanuit maatschappelijk oogmerk heel bewust kiezen voor beleggen in sociale woningen niet onmogelijk maken om daarin te beleggen.”

Vermogensaanwasbelasting

Vanaf 2026 is er sprake van vermogensaanwasbelasting. Het gaat daarbij om het behaalde rendement zoals rente, dividend en verhuurwinsten, en om het ongerealiseerde rendement, de waardestijging. “De Tweede Kamer heeft hier veel vragen over gesteld, en we gaan in 2023 het gesprek met hen aan. Het lijkt merkwaardig om belasting te betalen over de waardestijging van een huis dat je niet verkocht hebt, maar dat gesprek is nog open.”

Mogelijk voor u  

Mogelijk financiert zakelijk vastgoed in heel Nederland; van grote stad tot kleine kern. Wilt u geld lenen voor de aankoop van een zakelijk pand of wilt u geld uitlenen met veel zekerheden en een aantrekkelijke rente? Bij ons is het mogelijk. Lees hier verder.

Huurprijs berekenen?

Weet u nog niet precies wat de waarde is van het vastgoed en vraagt u zich af wat een reële huurwaarde kan zijn voor het pand, inclusief WWS punten? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend een property-scan aan. De informatie heeft u vervolgens binnen vijf minuten in uw mailbox.

Luister de aflevering