Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Hoe werkt een vastgoedveiling?

Eenmaal, andermaal, verkocht! Regelmatig worden veilingen ingezet voor vastgoed. Hoe werkt zo’n veiling van een huis of commercieel vastgoed eigenlijk? Te gast is Richard Dieteren van BVA Auctions, een bekend veilinghuis. Hij gaat in gesprek met Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter.

Tijdens de hoogtijdagen van de kredietcrisis gingen er zo’n 2.500 vastgoed objecten onder de hamer. Afgelopen jaar organiseerde BVA Auctions slechts 400 vastgoedveilingen, waarvan er 125 zijn doorgegaan. “Het veilen van vastgoed is heel conjunctuurgevoelig,” vertelt Richard.

Executoriaal en vrijwillig veilen

Het overgrote deel van de panden die geveild worden, is executoriaal. Toch zijn er ook panden die vrijwillig geveild worden. “Er zijn partijen die de transparantie van vastgoedveilingen aantrekkelijk vinden. Een mooi voorbeeld daarvan is de politie. In Noord- en Zuid-Holland zijn ruim 70 voormalige politiebureaus via een vastgoedveiling verkocht. Vaak liggen deze bureaus op gunstige locaties en kunnen ze goed getransformeerd worden naar woningen.” Ook voor de prijs hoeven partijen in deze conjunctuur niet noodzakelijk de markt op. “Zes jaar geleden kocht je een huis op de veiling voor zo’n 30% minder dan de marktwaarde. Vandaag de dag liggen de prijzen eigenlijk altijd boven de marktwaarde.”

Luister de podcast

Incidentele kopers

Voor panden die executoriaal verkocht worden, is er lang niet altijd een kijkdag. Ook zijn er geen foto’s beschikbaar van de binnenkant. “Dat doen we om risico’s in te dekken. De staat van het huis dat opgeleverd wordt kan anders zijn dan op de foto’s, bijvoorbeeld omdat de bewoners de keuken eruit slopen. Er kunnen dus onverwacht hoge bouwkosten bijkomen.” Toch weerhoudt dat ook incidentele kopers er niet van om via een vastgoedveiling op zoek te gaan naar een huis. “Een paar jaar geleden waren bijna alle kopers vastgoedprofessionals. Tegenwoordig is zo’n 30% een eenmalige koper, die zelf in het huis gaat wonen.”

Vastgoedveiling

Een vastgoedveiling in Nederland werkt met opbod en afslag. Richard legt uit: “Eerst bieden we op tot een bepaald bedrag. Na een paar minuten rust start er een grote afslagteller. Die begint met een hoog bedrag, dat steeds kleiner wordt. De veiling eindigt als iemand op de digitale ‘MIJN’ knop heeft gedrukt. Het bedrag van de afslagteller wordt bij het hoogste opbod opgeteld. Als de executant of verkoper akkoord gaat met de bieding, krijgt de hoogste bieder van het opbod 1% inzetpremie over zijn geboden bedrag.” Vervolgens wordt er een Bibob onderzoek uitgevoerd om te achterhalen of de koper geschikt is. Daarnaast benadrukt Richard dat kopen via een vastgoedveiling niet vrijblijvend is: “Je terugtrekken of beroepen op een clausule is niet mogelijk. Er is geen bedenktijd.” Hij wil potentiële kopers dan ook meegeven zich goed in het object en de financiering te verdiepen.

Actueel aanbod van Mogelijk

Onze meest actuele investeringsaanbiedingen worden iedere dinsdag om 9.00 uur gepubliceerd en via mail verstuurd aan iedereen die zich hiervoor heeft aangemeld. Investeerders met toegang tot het investeerdersportal kunnen vanaf 11.00 uur de nieuwste aanbiedingen in optie nemen of claimen. Wilt u het actuele aanbod ontvangen? Meld u dan hier aan.