Fonds 11 is geopend voor inschrijving. Meer informatie of direct aanmelden.
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Lesley Bamberger: workaholic en dossiervreter

Huisvesting voor winkels, werk en wonen, de Kronenberg Groep realiseert creatieve en duurzame maatwerkoplossingen die volledig zijn afgestemd op de behoefte van de markt. Het vastgoedbedrijf heeft een portefeuille van ruim 3 miljard euro. In de podcast Vastgoed Gezocht gaan presentator Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter in gesprek met Lesley Bamberger, vastgoedondernemer en kleinzoon van de oprichter van het familiebedrijf.

"Mijn grootvader was een fantastische koopman en ging voor snel rendement", vertelt vastgoedondernemer Lesley Bamberger van de Kroonenberg Groep. "Hij kocht vooral panden van failliete winkelketens op die hij verhuurde en uiteindelijk verkocht. Daarvoor zocht hij deels externe financieringen bij banken. Mijn opa was streng en heeft mij gebracht waar ik nu sta. De belangrijkste les die ik van hem leerde: let op de cashflow. Liquiditeit is het allerbelangrijkst, want zodra de bank dicteert wat je moet doen, gaat het fout." Lesley startte in 1986 onderaan bij het bedrijf van zijn grootvader en nam dat tien jaar later over.

Waarde toevoegen

Toen Lesley bij het familiebedrijf binnenkwam, was hij ‘de kleinzoon van’. Het was belangrijk om er op een gegeven moment zijn eigen identiteit aan te geven. "Het moest 180 graden om, naar kwaliteit en een hele andere manier van werken. De tijden zijn volledig veranderd en nu gaat het meestal over kantoorpanden die we financieren met bestaand onbelast vastgoed. Wij noemen onszelf vastgoedondernemer, maar het gaat vooral om huurstroom. Het mooiste aspect vind ik creativiteit: waarde toevoegen door herontwikkeling of mooie gebouwen neerzetten. Vorig jaar hebben we 248 appartementen opgeleverd, 40% in het middensegment. Het was aanbesteed in de tijd dat de wereld er nog anders uitzag en de rente lager was. We proberen vooral te herontwikkelen vanuit de voorraad panden die we hebben, zoals vlak bij de Spaarndammerbuurt in Amsterdam. Daarvan zal denk ik een deel verkocht worden om de marge te pakken."

Weten wat er gebeurt

Als directeur tekent Lesley alle transacties en zijn dossierkennis geldt als legendarisch. "Aanbiedingen zijn onder voorbehoud goedgekeurd, dat geeft medewerkers de vrijheid om door te gaan met onderhandelen. Maar ik weet in de basis wel wat er allemaal gebeurt."

Wat is zijn visie op retail, waar de laatste jaren veel winkels zijn omgevallen en leegstand is? "Er was een overschot aan winkels, dat zie je ook aan de aanloopstraten waar een ander soort bestemming doordringt. Wij kijken specifiek naar Amsterdam waar het goed gaat met de groei. De Kalverstraat herstelt zich bijvoorbeeld heel goed. Amsterdam staat ver van de rest van de steden, maar ik denk dat ook andere A1-locaties prima te doen zijn. Wij kijken kritisch naar onze portefeuille, die is over de langere termijn verdedigbaar (dus verhuurbaar) en in principe verkopen we niet." 

Bent u op zoek naar een financiering voor (her)ontwikkeling of zoekt u een financiering voor uw project? Voor projectfinancieringen, (her)bouw of nieuwbouw bent u bij Mogelijk aan het goede adres. Doe de quickscan en ontdek welke leensom haalbaar is!

Luister de aflevering