Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Leningbeheer
0346 – 796 154

Mogelijk biedt ondernemers snel duidelijkheid over het financieren van verduurzaming

Dit artikel verscheen eerder op FD.nl.

Het verduurzamen van het bedrijfspand is volgens Folkert Eggink, directeur Mogelijk om verschillende redenen slim: “Je bespaart op operationele kosten elke maand en bent minder gevoelig voor kostenpieken terwijl zowel je onderneming als vastgoed in waarde stijgt.” Toch is er bij ondernemers nog veel onzekerheid rond het verduurzamen van vastgoed: over de manier waarop, de uitvoerbaarheid, de kosten, de afschrijvingstermijn en de nettorendementen. “Daar moet de overheid echt iets aan doen.”

“De overheid moet de onzekerheid weggenemen. Stimuleer dat er voldoende installateurs zijn en dat de elektra-infrastructuur op orde is.” Daarbij moet de staat ook zekerheid bieden aan vastgoedbeleggers. “Beleggers willen weten wat de waarde van een pand op lange termijn doet. Geef ze op tijd zekerheid wat er gebeurt als huidige regelingen aflopen. En, heel belangrijk: zorg dat vergunningen voor pand gebonden investeringen een fastlane krijgen.”

Verduurzamen bedrijfspand levert geld op

Het mkb weet dat het verduurzamen van het bedrijfspand geld kan opleveren, maar de weg naar het verduurzamen is lastig met onnodige obstakels. Ook met obstakels die er niet echt zijn, want vaak is er meer mogelijk dan vooraf verwacht. In Nederland staan we voor een pittige klus, want per 2050 moeten we CO2-neutraal zijn. In deze ambitie speelt het mkb ook een belangrijke rol. Folkert Eggink, directeur Mogelijk: “Het mkb heeft hulp nodig bij het verduurzamen van hun bedrijf en het vastgoed.”

Financieringsmogelijkheden

“De boodschap is volgens mij simpel: laat ondernemers weten wat ze kunnen doen om te verduurzamen – via isolatie, warmtepomp, nieuwe kozijnen of zonnepanelen – en of ze subsidie kunnen krijgen. En als er geen subsidie is: hoe je het verduurzamen van je pand dan wél kunt financieren. Veel ondernemers weten niet dat er op financieringsgebied veel mogelijk is. Ze weten ook niet waar ze kunnen aankloppen”, aldus Folkert.

Snel inzicht in kosten en terugverdientijd

De zoektocht naar financiering voor verduurzaming begint én eindigt nog vaak bij de huisbank van de ondernemer. Die speelt daar volgens Folkert wel steeds beter op in – “ABN Amro vergemakkelijkt bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen via haar dienst “Zonnepanelen Zakelijk” – maar snelle oplossingen op maat blijven schaars. Voor de financiering van een warmtepomp ga je soms een traject in van driekwart jaar. Dat is te lang. Als je dan je goedkeuring krijgt, is de offerte vaak alweer verlopen en kun je opnieuw beginnen. Ondernemers hebben geen zin in dat gedoe en daar spelen wij bij Mogelijk op in. Wij staan open voor het financieren van duurzame initiatieven, tot het off-grid maken van bedrijfsterreinen aan toe. Bijvoorbeeld via herfinanciering of een tweede leningdeel.
Wij bieden ondernemers ook kapitaal, bijvoorbeeld door middel van herfinanciering voor het verduurzamen van hun pand. Juist voor mkb-bedrijven is het belangrijk om snel duidelijkheid te hebben over het financieren van verduurzaming en met een terugverdientijd van gemiddeld vijf jaar is verduurzaming een logisch onderdeel van een eerste of tweede hypotheekfinanciering.”

Het mkb speelt een grote rol in het halen van de doelen van Nederland

Het verschilt per onderneming waar de grootste besparing te behalen is. Door isolatie kan een onderneming al grote stappen zetten, maar in z’n algemeenheid kun je zeggen dat er nog niet optimaal gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden. Folkert: “MKB-vastgoed is tot nu toe een ondergeschoven kindje in de verduurzaming. MKB-vastgoed en bedrijventerreinen, beslaan samen 2,7 procent van het totale oppervlak van Nederland. Met zonnepanelen zijn er dus nog grote mogelijkheden.”

Verduurzaming financieren bij Mogelijk

Mogelijk is ondernemers die hun pand willen verduurzamen graag van dienst. Dit kan bijvoorbeeld door het herfinancieren van het bedrijfspand. Of een tweede leningdeel. Met een terugverdientijd van vijf jaar is de investering snel terugverdiend. Doe de quickscan om de mogelijkheden te verkennen.