UBO-register bouwt extra zekerheid in voor zowel ondernemer als investeerder
KvK roept op om vóór 27 maart 2022 in te schrijven in het UBO-register
Weten met wie je zakendoet, is belangrijk voor iedere ondernemer én voor iedere investeerder. Mogelijk heeft altijd persoonlijk contact met zowel de ondernemer als de investeerder met als doel te weten met wie we zakendoen. Daarnaast maken we gebruik van bronnen zoals het UBO-register.
UBO staat voor Ultimate Beneficial Owners, oftewel ‘uiteindelijk belanghebbende’ van een onderneming. Sinds september 2020 moeten van alle Nederlandse rechtspersonen en personenvennootschappen inzichtelijk maken wie er als persoon aan het roer staat van de onderneming. Dit ligt vast in het UBO-register. “De inschrijving in het UBO-register kent twee kanten. Aan de ene kant ben je minder anoniem als onderneming, aan de andere kant weet wel precies met wie je handeldrijft”, zegt Brigit Colaris, notaris bij Westdam Notarissen.
In het UBO-register staan alle eigenaren of andere belanghebbenden van een organisatie. Dit kunnen aandeelhouders zijn met meer dan 25% van de aandelen in een bv. Of personen die meer dan 25% eigendomsbelang hebben in een vof of meer dan 25% stemrecht tijdens de algemene vergadering van een stichting. Het doel is om fraude, terrorismefinanciering of witwassen van geld te voorkomen.
Inschrijving
“Als het goed is, hebben alle organisaties van de KvK een brief ontvangen met de oproep om zich vóór 27 maart 2022 in te schrijven in het UBO-register”, zegt Colaris. “Dat zijn met name bv’s, maar ook nv’s, stichtingen en UBO-verplichte verenigingen. Bestaande bv’s moeten zelf hun UBO’s indienen, bij nieuw op te richten bv’s doet de notaris dit. Bij Mogelijk gebeurt dit als ik de bv opricht voor de financier of de ondernemer die financiering aanvraagt. Het is onmogelijk om nog een bv in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) zonder eerst de UBO’s te registreren.”
Transparantie
Het UBO-register is opgericht om transparantie in het bedrijfsleven te bevorderen. Colaris: “Iedereen kan zien welk privépersoon achter een onderneming zit. Dat is voor mensen die hun bv anoniem willen houden, bijvoorbeeld omdat er veel geld in zit, lastig. Mensen die manieren zoeken om hun privacy te beschermen, kunnen geholpen worden met oplossingen die zich niet zozeer richten op het afschermen van wie er betrokken is, maar meer op het afschermen van het vermogen dat de betreffende persoon heeft.”
Zekerheid
Voor het overgrote deel van de ondernemers én investeerders is het alleen maar prettig om te weten met wie je te maken hebt. “Stel ik ben een ondernemer en een bv wil in mij investeren. Dan kan ik via Google vinden wie de bestuurder is, maar ik kan niet zien of er misschien een aandeelhouder met een criminele achtergrond achter zit van wie ik helemaal geen geld wil lenen. Indien een bv meerdere aandeelhouders heeft, staan deze niet als aandeelhouders ingeschreven bij de KvK. Andersom is het voor investeerders fijn om te weten wie er achter een onderneming zit, voordat zij besluiten om diegene geld te lenen. Het UBO-register bouwt hiervoor extra zekerheid in voor zowel de ondernemer als de investeerder.”
Ruim de tijd om te registeren
Als een ondernemer zich niet inschrijft bij het UBO-register kan hij of een bestuurlijke boete ontvangen van de Belastingdienst (€21.750) of strafrechtelijk aangesproken worden voor een economisch delict. “Nu is er nog ruim de tijd om jezelf te laten registreren. Ik zou dus tegen alle ondernemers en financieel adviseurs willen zeggen: hou de termijn van 27 maart 2022 in de gaten!”
Deel dit artikel: