Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Uit de as herrezen: hoe deze ondernemer zijn financieringsdroom realiseerde

Dit artikel verscheen eerder op deondernemer.nl.

Ondernemer Christiaan Pluim huurt met zijn bedrijf een unit in een groot bedrijfspand, tot er brand ontstaat in een in hetzelfde pand gehuisveste fietsenzaak. Alles gaat in vlammen op, maar in plaats van bij de pakken neer te zitten, ziet hij kansen. Met de hulp van een bevriende investeerder weet Christiaan het terrein te kopen en het pand eigenhandig van de grond af weer op te bouwen.

Je moet het maar aandurven om als ondernemer na een zware periode op persoonlijk vlak financieel de sprong in het diepe te wagen. Toch is dat wat de 36-jarige elektrotechnicus Christiaan Pluim (links op de afbeelding) doet. Na een ernstig ongeval en een lange revalidatieperiode brandt kort daarna de unit die hij voor zijn werk in een bedrijfspand huurt volledig af. Waar veel mensen in zak en as zouden zitten, ziet Christiaan in deze nare situatie een kans om zijn toekomst veilig te stellen.

"Ik heb altijd al een enorme voorliefde voor elektrotechniek gehad. Bezig zijn met mijn handen, dat vind ik het mooiste dat er is. Negen jaar geleden ben ik mijn eigen bedrijf Pluim Elektrotechniek gestart. We richten ons op elektrotechniek in de breedste zin van het woord. De corebusiness betreft het aanleggen elektrotechnische installaties in de utiliteits- en woningbouw. Ik huurde een bedrijfsunit in een bedrijfspand in Nunspeet, maar nadat deze in 2018 door een uitslaande brand werd verwoest, stond ik op een keerpunt."

"Kort voor de brand heb ik een bijna-dood ervaring gehad nadat ik werd overreden door een auto en dat zette voor mij wat dingen in perspectief. De zaken liepen goed, maar een echt potje voor later had ik niet. Wat als ik door het ongeluk mijn werk niet meer had kunnen doen? Na de brand bleek dat de toenmalige eigenaar het niet zag zitten om het weer op te bouwen en toen ben ik gaan rekenen. Wat als ik het koop, de boel opbouw en de units weer verhuur? Een droom was geboren, nu werd het zaak om het werkelijkheid te maken."

Uit de as herrezen

Via een financiering bij een bevriende investeerder, weet Christiaan het terrein te kopen. Na twee jaar wachten op de benodigde vergunningen en nog eens twee jaar bloed, zweet en tranen herrijst het 1100 vierkante meter tellende bedrijfspand uit de as. De staalconstructie laat hij doen, de andere dingen pakt hij zelf op. Twee duurzame en gasloze appartementen en negen bedrijfsunits, waarvan één voor eigen gebruik, worden grotendeels gerealiseerd, maar dan is het geld op. Zijn accountant Veron Administratiekantoor brengt Christiaan in contact met Bob van Overloop en zijn bedrijf Financieringsgilde Amsterdam, een onafhankelijk specialist in vastgoed- en bedrijfsfinancieringen voor mkb-ondernemers.

"Christiaan kwam bij me met een mooie financieringsvraag," aldus Bob. "De uitdaging zat hem niet zozeer in het verkrijgen van het benodigde extra geld voor de afbouw, maar omdat hij ook de eerdere lening wilde inlossen, was de totale kredietbehoefte substantieel te noemen. Als zakelijk intermediair werken we samen met veertig verschillende geldverstrekkers, waardoor we een zeer ruime keuze hebben om de beste deal te krijgen voor de ondernemer. In dit specifieke geval had Christiaan niet de middelen om de afbouw zelfstandig rond te krijgen. Echter, omdat het bedrijfspand inmiddels weer een behoorlijke waarde vertegenwoordigde en grotendeels alweer verhuurd was, waren de mogelijkheden voor herfinanciering en afbouw zeker aanwezig. Samen zijn we gaan kijken naar de verschillende opties."

Na twee jaar keihard werken en de nodige bloed, zweet en tranen herrijst het 1100 vierkante meter tellende bedrijfspand op uit de as. En dan is het geld op…

Banken zijn risicomijdend geworden

Een kleine vijf jaar na de verwoestende brand staat er een nieuw pand. Van buiten lijkt het dan al helemaal af, maar om de afbouw binnen ook helemaal af te maken is nog een bedrag van enkele tonnen nodig. Christiaan en Bob gaan samen op zoek naar een passende oplossing, maar omdat Christiaan als ondernemer actief is in commercieel vastgoed, krijgen ze bij de grootbanken al snel nul op het rekest.

"Dat is helaas een trend die enkele jaren terug al is ingezet," stelt Bob, die zelf meer dan twintig jaar rondliep in de bancaire wereld. "Banken zijn sinds de crisis van 2008 genoodzaakt grotere buffers aan te houden en minder happig op het nemen van risico's en zelfs grotendeels risicomijdend geworden. Terwijl als ondernemer dat stukje ondernemersrisico altijd aanwezig is, zo bleek recent maar weer door corona en de nog altijd voortdurende nasleep daarvan."

Specialisten in vastgoedfinanciering

"We ontdekten al snel dat we voor deze casus niet bij de bank aan hoefden te kloppen, maar gelukkig zijn er de laatste jaren een aantal nieuwe partijen op de markt gekomen die echt gespecialiseerd zijn in vastgoedfinancieringen. De wens van Christiaan is immers niet uniek, veel ondernemers investeren in vastgoed om zo aan pensioenopbouw te doen. Na wat onderzoek bleek dat Christiaan voor zijn financieringswens het best uit was bij Mogelijk Vastgoedfinancieringen, een partij die investeerders en ondernemers samenbrengt."

Lage maandlasten, goede cashflow

Omdat Bob al veel ervaring heeft met Mogelijk, besluit hij beide partijen in contact te brengen. Samen gaan Bob en Christiaan op bezoek in het hoofdkantoor in Breukelen. De wens is duidelijk: een financiering tegen een marktconform rentetarief met de nodige flexibiliteit.

"We hebben een constructief gesprek gehad met Mogelijk en toen ze zagen dat de Loan-to-Value acceptabel was en er stabiele huurstroom tegenover stond, werd alles snel geregeld," aldus Bob. "Het project werd aangeboden aan hun investeerdersportefeuille en binnen tien minuten was er een investeerder die het had geclaimd," vult Christiaan aan. "Nog geen drie weken later zaten we bij de notaris en is de deal beklonken."

"Het persoonlijk contact en de snelheid van handelen zijn twee van de unique selling points van Mogelijk," stelt Bob. "Een doorlooptijd van meerdere maanden is gewoon niet meer van deze tijd en werkt al helemaal niet voor ondernemers."

Versneld aflossen

"Inmiddels heb ik de meeste bedrijfsunits verhuurd, net als één van de appartementen," zegt Christiaan. "Door de lage maandlasten en de goede cashflow uit de verhuur verwacht ik dit voorjaar het laatste appartement klaar te hebben. Vervolgens kunnen we de investering versneld aflossen. En daarna? Nou, laat mij eerst maar weer ondernemen, daar ligt mijn hart. Maar wie weet, als er zich in de toekomst een vergelijkbare kans voordoet... Alles is mogelijk."

Wilt u meer informatie over de investeringsmogelijkheden? Kijk dan op onze investerenpagina