Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.
Vastgoedfinanciering is al enige tijd niet meer het exclusieve domein van de banken. Op het speelveld van non-bancaire financiering is Mogelijk met 1,4 miljard euro aan verstrekte financieringen een hoofdrolspeler. Vorig jaar introduceerde Mogelijk de Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fondsen. In een interview met het Vastgoedjournaal vertelt Miranda Landkroon-Wiegmans, fondsmanager bij Mogelijk, er meer over.
Mogelijk stelt investeerders in de gelegenheid om een fatsoenlijk rendement op hun investering te behalen. Dat kan op twee manieren. De traditionele manier is om één-op-één de zakelijke hypotheek van een ondernemer te financieren. Naast deze één-op-één financiering biedt Mogelijk sinds vorig jaar ook de Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fondsen aan. In een fonds financieren meerdere investeerders het vastgoed van meerdere ondernemers. Miranda: “Wij zijn vorig jaar gestart met ons eerste hypothekenfonds en inmiddels is Fonds VII open voor inschrijving. Dus net als onze één-op-één financieringen groeit ook deze tak als kool. Het vormt een alternatief voor vastgoedbeleggers, voor wie het in deze tijd met allerlei nieuwe wet- en regelgeving, minder interessant is om nieuw vastgoed aan te kopen. Of die zelfs liever verkopen, waardoor ze middelen beschikbaar hebben waarmee ze kunnen beleggen.”
Volgens Miranda zijn de Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fondsen een mooi alternatief voor vastgoedbeleggers. “Ons meest recente fonds heeft een geprognosticeerd rendement van 6,5 procent. En je hoeft je geen zorgen te maken over het vastgoed, zoals klachten over reparaties, leegstand en onderhoudskosten. Je belegging staat voor een langere periode vast en je hebt er geen omkijken naar. Het rendement wordt maandelijks uitgekeerd en het fonds heeft het recht van eerste hypotheek. Presteert het fonds boven verwachting, dan krijgt elke belegger aan het eind van de looptijd bovendien een extra winstuitkering.”
De looptijd van de hypothekenfondsen bedraagt over het algemeen vijf jaar. “Ruim voor het einde van de looptijd gaan wij met de debiteuren in gesprek over herfinanciering. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk, zo kan iemand bij ons via een nieuw fonds of één-op-één via ons platform geherfinancierd worden. Wij zien dat veel van onze participanten in meerdere fondsen deelnemen. Hierdoor doen ze aan nog meer spreiding. Er is veel onrust op de vastgoedmarkt, tegelijk is er veel geld in de markt. En er zijn genoeg ondernemers die gefinancierd moeten worden. Wij spelen daarop in met onze hypothekenfondsen. Geen enkele investering is natuurlijk zonder risico, echter de risico-rendement verhouding is in onze ogen aantrekkelijk te noemen.”
Lees het hele artikel via Vastgoedjournaal.
Deel dit artikel: