Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Vermogen opbouwen? Zo investeer je in vastgoed zonder eigenaar te worden

Marktleider Mogelijk bevestigt dat er inderdaad steeds meer partijen op de markt verschijnen. “Acht jaar geleden waren wij pionier”, herinnert fondsmanager Miranda Landkroon-Wiegmans zich. “Het idee was nooit om zo groot te worden, er lag geen plan klaar om uit te groeien tot een bedrijf met 140 man in dienst. Maar dat zijn we nu wel. We hebben ondertussen ruim 5600 objecten mogen financieren, met behulp van private investeerders. Daar zijn we best trots op.”

Dit artikel verscheen eerder op telegraaf.nl

Robuuste organisatie

Het enthousiasme van klanten over de snelheid van handelen, de persoonlijke benadering en professionaliteit stelde Mogelijk in staat om de afgelopen jaren snel te groeien. “We zijn ondertussen een AFM-vergunde, robuuste organisatie met meerdere fundings- en investeringsmogelijkheden. Investeerders zijn met name te spreken over het gemak en de laagdrempeligheid. Elke dinsdag publiceren we nieuwe investeringsaanbiedingen. Om 9 uur ’s morgens kan ons investeerdersnetwerk het actuele aanbod inzien om te bestuderen. Dit kan via de mail, in ons investeerdersportaal of in de app. Vanaf 11 uur kunnen zij het object van hun keuze selecteren.”

“Niet elke investeerder heeft echter zin om op dinsdag klaar te zitten achter de laptop om zelf te kiezen voor een specifiek object”, vervolgt Miranda. “Een deel van de markt heeft behoefte aan een andere beleggingsoptie, waarbij de nadruk ligt op spreiding. Daarom introduceerden we 2 jaar geleden fondsbeleggen. Als je belegt in het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds, wordt met de totale fondsinleg een mix aan zakelijk vastgoed gefinancierd.” Als belegger heb je wel de lusten, maar niet de lasten: de selectie en beoordeling worden je uit handen genomen en je ontvangt maandelijks je rendement.

Stevige zekerheden

Via Mogelijk wordt geen vastgoed aangekocht, maar er worden zakelijke financieringen verstrekt aan ondernemers voor de aankoop van vastgoed, met datzelfde vastgoed als onderpand. “De investeerder ontvangt hiervoor een mooi rendement. In tegenstelling tot wanneer je vastgoed koopt, ben je dus niet afhankelijk van een waardedaling of -stijging van een pand. Daarnaast financiert Mogelijk in de regel tot maximaal 65 tot 70% van de waarde van het onderpand, wat maakt dat het risico voor de investeerder dat bij verkoop de investering niet in geheel terugkomt, heel beperkt is.”

De behouden strategie van Mogelijk werpt, net als de jarenlange ervaring, zijn vruchten af. “Inmiddels is er voor 1,65 miljard aan zakelijke hypotheken gefinancierd en zijn we sinds 2022 al acht fondsen verder. We hebben in die twee jaar al 200 miljoen euro aan fondsinleg opgehaald en uitgeleend met 100 tot 150 deelnemers per fonds. Sommige beleggers doen mee in meerdere fondsen of combineren rechtstreeks investeren met fondsbeleggen, om nog meer te spreiden.”

Volledig ontzorgd

“Om risico's voor onze investeerders nog meer te beperken, hebben wij voor de rechtstreekse financieringen het Mogelijk Plus arrangement”, vervolgt Miranda. “Blijft een geldlener achter met de maandelijkse rente en aflossing, dan neemt Mogelijk Plus de betaling hiervan tijdelijk over. Mocht een faillissement van de geldlener onoverkomelijk zijn, dan kan Mogelijk Plus overgaan tot verkoop van het pand. De investeerder wordt in dit proces door Mogelijk volledig administratief ontzorgd – en merkt dus niets van de wanbetaling – en dan als eerste terugbetaald. Dat is een extra zekerheid voor onze investeerders.”

Gaat het dan altijd ook allemaal goed? “Op het totaal gefinancierde bedrag sinds 2016 zijn 13 veilingen geweest. Dat is vervelend, maar het gebeurt. Echter, ook in deze gevallen hebben de investeerders aanspraak kunnen doen op het recht van eerste hypotheek en de openstaande leensom helemaal terug gekregen. Dat bewijst hoe voorzichtig we te werk gaan. We weten wat we doen en doen dit al jaren, zonder grote uitglijders.”

“We zien alle aanvragers persoonlijk bij ons op kantoor voor een gesprek en zijn secuur in onze screening. We willen weten met wie we zakendoen. "Wij doen goed onderzoek naar onze klanten, waaronder dus de geldleners. Wij verdiepen ons in hun bedrijfsvoering, de zakelijke doelen en de betaalbaarheid van te financieren objecten. Uiteindelijk is iedereen hierbij gebaat, en het geeft een extra rustig gevoel voor onze investeerders.”

Negende fonds

Behalve de rechtstreekse financieringen kun je bij Mogelijk dus ook terecht voor fondsbeleggen. Waar andere aanbieders net beginnen met hun eerste fonds – en het soms dus nog onduidelijk is hoeveel risico wordt genomen – lanceerde Mogelijk onlangs alweer het negende fonds. Inschrijven voor dit fonds kan nog tot 3 mei. “Dan sluit de poort. Inleggen kan vanaf 100.000 euro, met een geprognosticeerd rendement van 6,25% per jaar en een looptijd van 5 jaar. Daarna gaan we aan de slag met de voorbereiding voor het tiende fonds.”

Zoals fondsbeleggen ontstond uit een vraag vanuit de markt, houdt Mogelijk de wensen van investeerders altijd nauwlettend in de gaten. “We willen onze positie als voorloper uiteraard behouden. We blijven constant inspelen op de vraag vanuit de markt, met als kern: vraag en aanbod bij elkaar brengen, altijd met vastgoed als stevige zekerheid.”

Interesse?

Meer weten over Mogelijk en de verschillende investeringsmogelijkheden? Ga naar Mogelijk.nl. Meer informatie over het actuele fonds en voor inschrijving, klik hier.