Waarom lukt financieren vaak wel bij Mogelijk, hoe zit dat?
Zolang het vastgoed kwalitatief goed is, kan Mogelijk financieren. Sinds 2016 profileert Mogelijk zich op deze manier. Alle soorten zakelijk vastgoed kunnen worden gefinancierd en er zijn ruime financieringsmogelijkheden. Een aanvraag die afgewezen wordt door een traditionele geldverstrekker, kan in veel gevallen bij Mogelijk wel gefinancierd worden. “Hoe kan het dat als een traditionele bank ‘nee’ zegt, wij wel kunnen financieren? Het antwoord daarop is eenvoudig”, vertelt Dominique Pouw, Head of Risk & Underwriting.
“Ons hele model is gebaseerd op het financieren van zakelijk vastgoed. Daarbij dient het vastgoed als onderpand voor de lening en geldt het recht van eerste hypotheek voor de investeerder. Vanaf de oprichting van Mogelijk is dat onze basis. Onze processen zijn enkel en alleen ingericht op de totstandbrenging van zakelijke hypotheken. Doordat we in een niche zitten, kunnen we heel efficiënt werken. Dat is anders dan bij een reguliere bank, voor hen zijn dit soort financieringen te veel maatwerk en daardoor niet interessant en hun acceptatiebeleid is heel anders ingericht. Zo focussen zij vooral op de debiteur, wij kijken primair naar de waarde van het vastgoed.”
Scherp houden van krediet- en portefeuillerisico’s en acceptatieprocessen
“Bij Mogelijk denken we in oplossingen. Dat betekent dat we uitgaan van wat wel kan in plaats van wat niet kan. Ons acceptatiebeleid is erop gericht om zowel de investeerder als de aanvrager te beschermen. Hier zijn twee teams bij betrokken: Risk & Underwriting en Legal & Compliance. Ik ben verantwoordelijk voor het team Risk & Underwriting”, vervolgt Dominique. “Met meer dan 10 jaar ervaring in commerciële vastgoedleningen ben ik gespecialiseerd in het herstructureren en uitwinnen van niet-renderende CRE-leningen. Ik werk bij Mogelijk aan het scherp houden van onze krediet- en portefeuillerisico's en bijbehorende acceptatieprocessen. Daarbij komt mijn ervaring zeer goed van pas.”
Grondig acceptatiebeleid
Het acceptatiebeleid van Mogelijk is grondig en bestaat uit vier onderdelen:
- Vastgoedonderzoek: de vastgoedspecialisten kijken naar zaken als waarde van het pand, de alternatieve aanwendbaarheid en wederverhuurbaarheid. Ook wordt er door het team van Risk & Underwriting meegekeken op de waarde van het vastgoed ten opzichte van de hoogte van de leensom.
- Financieel onderzoek: dit omvat de financiële analyse van de aanvrager en er wordt gekeken naar de betaalbaarheid van de lening. In het begin van het proces gaat de accountmanager met de aanvrager in gesprek en stelt vragen over herkomst van het vermogen, de betaalbaarheid van de lening en wat het doel is van de ondernemer. De uiteindelijke beoordeling van de aanvraag vindt plaats door het team Risk & Underwriting. Bij de directe financieringen (waarbij één investeerder de zakelijke hypotheek van een ondernemer financiert) willen we ondernemerschap stimuleren. De betaalbaarheid van de lening en waarde van het pand wordt tegen elkaar afgewogen en we nemen bij de beoordeling ook andere middelen mee. Bij financiering vanuit het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds of de Verhuurhypotheek gelden er vaste minimumeisen voor de betaalbaarheid (ICR/DSCR-ratio's) en is er een maximale verhouding tussen de lening en de waarde van het vastgoed (LTV).
- Juridisch onderzoek: het team Risk & Underwriting controleert onder meer de leveringsaktes, koopcontracten en huurcontracten.
- Controle op wettelijke verplichtingen (WFT/WWFT): dit bestaat onder meer uit het beoordelen van de herkomst van het vermogen en het bestedingsdoel. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van Legal & Compliance.
Solide partner
Het waarborgen van de kwaliteit en de minimaliseren van risico’s is cruciaal. Dominique: “We hebben een focus voor de lange termijn. We mogen trots zijn op de portefeuille resultaten binnen onze branche. Crowdfunders publiceren hun resultaten online. Hierin is duidelijk dat de aanpak van Mogelijk solide resultaten voor de investeerder oplevert. In het kort: Op de 6100 leningen hebben we slechts 15 keer een uitwinning moeten faciliteren, waarbij er aanspraak gedaan kon worden op het eerste hypotheekrecht en in die gevallen de investeerder met dit recht altijd de inleg terug heeft gekregen."
Meer weten?
Neem gerust contact met ons op om meer te weten te komen over ons acceptatiebeleid. We leggen graag uit hoe we precies te werk gaan.
Deel dit artikel: