Ondernemer
"Denken in oplossingen, niet in hobbels"
Koos Schinkel
Hij werkte 35 jaar in sales, totdat Koos Schinkel een vliegtuigongeluk kreeg. Hij zat in het toestel van Turkish Airlines dat in 2009 neerstortte. “Daar ben ik niet zo goed uitgekomen. Mijn lange herstelperiode kenmerkte zich door een eindeloze worsteling in de jungle van de hulpverlening. Uiteindelijk vond ik de juiste weg en ben ik er helemaal bovenop gekomen. Het heeft me veel gebracht, er moet altijd iets gebeuren voordat je nieuwe inzichten krijgt.”
Schinkel is zelfs weer gaan reizen en heeft meerdere korte en lange vluchten gedaan. “Dat betekent dat je er met goede zorg weer bovenop komt. Toen bedacht ik dat ik als ervaringsdeskundige anderen kon helpen na een traumatische ervaring. Om dat op een verantwoorde manier te doen, heb ik in anderhalf jaar tijd 12 trainingen en opleidingen gevolgd. Dat is de start geweest van Take Off Support.”
Uit het pand gegroeid
“Sinds 2013 geef ik met Take Off Support individuele trainingen aan slachtoffers, maar ook groepstrainingen aan hulpverleners die werkzaam zijn in de psychosociale zorg. Tijdens mijn zoektocht naar de juiste zorg bleek dat veel hulpverleners niet bekend zijn met de juiste technieken om iemand te helpen na een trauma. Daarom heb ik me gespecialiseerd in de combinatie van verschillende methodieken om mensen écht te kunnen helpen. We zijn nu vijf jaar verder en het gaat heel goed. Zo goed dat we uit ons pand in Zoetermeer gegroeid zijn.”
De Landing
Toevallig stuitte Schinkel met zijn vrouw Esther op een oud schoolgebouw uit 1904 in het centraal gelegen Rijswijk. “Binnenkort krijgen mijn vrouw en ik de sleutel van dit monumentale pand dat we in de oude staat willen terugbrengen. We gaan er trainingen geven en ook ruimtes verhuren. Sinds 1972 heeft er geen educatie meer plaatsgevonden, daar komt na 45 jaar verandering in. De school gaat Centrum De Landing heten. Dat is een trainersuitdrukking: als mensen iets nieuws geleerd hebben, moet dat eerst landen.”
Zoektocht naar financieringsmogelijkheden
Voor de aankoop van het bedrijfspand was financiering nodig, waarvoor Schinkel eerst bij de bank aanklopte. “De bank wil drie jaar winst zien en kijkt niet naar de potentie en de stijgende lijn die juist de laatste jaren is ingezet. We hebben ook eigen vermogen, maar nog steeds was de bank huiverig. Ik ben gaan googelen op andere financierings- mogelijkheden. Je komt bedrijven tegen die woekerrentes rekenen en ingewikkelde contracten hebben. Toen kwam ik terecht op mogelijk.nl.”
Net zo enthousiast als wij
“Op de site had ik gezien welke rentes en voorwaarden Mogelijk Vastgoedfinancieringen hanteert, zoals gewoon tussentijds extra boetevrij aflossen. Het leek bijna te mooi om waar te zijn! Mijn contactpersoon bij Mogelijk vertelde hoe het allemaal werkte en maakte een totaalplaatje. Daarin bleek het voor ons haalbaar om dat pand in Rijs- wijk te realiseren. Ik vind het knap dat ze zo snel kunnen schakelen en met je meedenken door in jouw schoenen te gaan staan. Wij hadden een goed plan en een goed verhaal, en zij werden bijna net zo enthousiast als wij. Ze denken in oplossingen en niet in hobbels die ze tegenkomen. Dan zit je heel anders te praten en kijk je als gelijkgestemden hoe je het gaat realiseren. Binnen twee dagen was het in kannen en kruiken. Het is top dat het bedrijf Mogelijk heet, want ze maken écht dingen mogelijk.”
Olievlek
Schinkel wil in januari de eerste trainingen in het nieuwe pand geven. “We kunnen straks ook makkelijker catering verzorgen. In de buurt zit een boerderijwinkel, daar gaan we streekproducten kopen om leuke lunches te maken. Ik ben niet van plan om nog meer trainingen te gaan geven, maar wel om meer zzp’ers intern op te leiden, zodat ze trainingen van mij kunnen overnemen. Ik ben nu 60 en wil het graag tot na mijn 67ste volhouden, omdat ik het fantastisch werk vind. Maar ik vind het ook leuk om van andere dingen in het leven te genieten. Misschien kan iemand anders het ooit overnemen, zodat de olievlek die ik gecreëerd heb, blijft groeien.”