Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Leningbeheer
0346 – 796 154

Ondernemer

Door financieringen te stapelen hebben we het rond gekregen

Jeroen en Berry Lussenburg

Interview Mogelijk Magazine 

Toen het echtpaar Jeroen en Berry Lussenburg besloot om Theater & Restaurant De Toegift@klif12 op Texel over te nemen, wisten ze dat de overname zou afhangen van een succesvolle financiering. Want naast de overnamesom maakte het vastgoed met daarbij verbouwplannen deel uit van hun toekomstplannen. “De ene bank nodigde ons vriendelijk uit om over een jaar terug te komen en de andere bank deed de deur direct dicht”, denkt Berry Lussenburg (55) terug. Maar de teleurstelling duurde maar even. “Onze financieel adviseur zette ons op het spoor van Mogelijk Vastgoedfinancieringen. En toen ging het snel”, zegt Jeroen Lussenburg-Ras (44).

De startende ondernemers namen het al dertig jaar bestaande restaurant en theater in het Texelse Den Hoorn over van een goede vriend. Alleen daarom al schakelden ze een financieel adviseur in. “We wilden de relatie sowieso goed houden en bovendien komen we beiden niet uit financiële wereld. Jeroen is een horecaman en ik had een kantoorbaan en was daarnaast cabaretier”, vertelt Berry. “Zodoende kende ik Theater & Restaurant Klif 12, zoals De Toegift vroeger heette hier op Texel, ook al vele jaren. Ik trad er geregeld op.” Met een stevig businessplan onder de arm stapten ze vol goede moed naar de bank. “Maar die wilde niet eens serieus naar onze plannen kijken. Dat was erg teleurstellend voor ons beiden. Maar ik vind het ook zorgelijk dat banken hun taak om het MKB financieel bij te staan niet meer op zich nemen”, aldus Jeroen.

Stapelen van financieringen

Voor de financiering van het pand waarin hun toekomstige theater en restaurant was gevestigd, gingen ze in april 2017 naar Mogelijk. “Toen ging het snel”, herinnert Jeroen zich.  “Met Pablo de Loor van Mogelijk hadden we direct een prettig contact en we merkten dat hij de situatie waarin wij zaten begreep. Dat leverde snel een voorstel op en bijna direct reageerde een investeerder. Daar waren we erg blij mee.” Maar met de financiering van het pand alleen hadden Jeroen en Berry het totale financiële plaatje nog niet rond.  “In ons businessplan hadden we ook een verbouwing opgenomen en een vernieuwing in de theatertechniek. Ook hierin wilde de bank niets voor ons betekenen”, zegt Berry. Toen werd het ondernemersechtpaar gewezen op de mogelijkheid van  ‘stapelen van financieringen’. “Een voor ons onbekend begrip, maar het loste ons financieringsvraagstuk wel  op”, weet Jeroen. “Mogelijk had er ook geen bezwaar tegen, dat we in zee gingen met crowdfunding platform ‘Geld voor elkaar’. Via crowdfunding hadden we binnen drie weken het benodigde bedrag bijeen. Fantastisch natuurlijk!”, glundert Berry. “Zeker toen we voor het laatste deel van ons plan ook nog een achtergestelde lening konden afsluiten bij de vorige eigenaar. Ons plan had nu op alle vlakken groen licht.”

De Toegift@klif12

Er was direct werk aan de winkel, toen de overname in het voorjaar van 2017 een feit was. Het zomerseizoen stond voor de deur. “We beseften dat we de zaak niet konden dichtgooien”, vertelt Jeroen. “De verbouwing heeft nu dit najaar plaatsgevonden  en we kunnen terugkijken op een mooie eerste periode van ons bedrijf.” Het toenmalige Theater & Restaurant Klif 12 kreeg een nieuwe naam. Het werd De Toegift met de toevoeging @klif12. Berry: “Dat hebben we gedaan om direct ons adres op een eigentijdse wijze te communiceren en tegelijkertijd de oude naam te verwerken in de nieuwe.” Het theater-restaurant draait inmiddels volop en onderscheidt zich onder meer met de zogeheten Theaterdiners die wekelijks plaatsvinden. “Hierin krijgen onze gasten een drie gangendiner met daar tussendoor optredens van onze medewerkers. Vanzelfsprekend spelen wij daarbij zelf ook een rol. Er wordt gezongen en gedanst en Berry zorgt met zijn cabaret voor een vrolijke noot”, lacht Jeroen.

Specialisten van Mogelijk

Jeroen en Berry voeren precies uit wat ze in hun businessplan hadden opgeschreven.  Een voordelige financiering bij de bank konden ze niet krijgen. “Dat ons businessplan wel degelijk goed in elkaar stak, bleek al snel toen de specialisten van Mogelijk en ‘Geld voor Elkaar’ ernaar hadden gekeken. Deze vakmensen stemden in met ons financieringsverzoek”, memoreert Berry. “ Onze investeerder heeft op het vastgoed het recht van eerste hypotheek en de rente voor het bedrag dat we met crowdfunding bijeen kregen is relatief hoog, maar onze zaak draait wel. En gesteund door deze gestapelde wijze van financieren hebben we echt alle vertrouwen in de toekomst.”

Dit interview is ook gepubliceerd in het Mogelijk Magazine 2018.