Veelgestelde vragen over vastgoed
financieren in België
Hoe worden mijn rendementen belast als ik als Nederlands belastingplichtige vanuit privé in België investeer via Mogelijk?
Vanuit Privé
Wanneer u vanuit privé investeert in Belgisch vastgoed, vallen uw investeringen in zakelijke hypotheken of fondsen van Mogelijk onder Box 3. Dit betekent dat u belasting betaalt over uw vermogen, op basis van een fictief rendement. Het kabinet streeft ernaar om vanaf 2027 belasting te heffen op basis van het werkelijke rendement. Voor meer informatie kunt u het beste een belastingadviseur raadplegen.
Vanuit Zakelijke entiteit
Wanneer u vanuit een zakelijke entiteit investeert in Belgisch vastgoed zijn de rendementen die worden behaald met zowel rechtstreekse investeringen in de zakelijke hypotheek van een ondernemer en beleggingen in het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds in beginsel belast met vennootschapsbelasting. Vennootschapsbelasting is belasting verschuldigd over de belastbare winst. Uw vennootschap betaalt vennootschapsbelasting over de belastbare winst in een boekjaar. Eventuele verliezen kunnen in beginsel worden verrekend met de belastbare winst. Voor specifieke details, raden wij u aan uw belastingadviseur te raadplegen.
Hoe blijf ik op de hoogte van de fiscale aspecten van mijn investeringen in België?
Via het online investeerdersportal of de App van Mogelijk kunt u op elk moment informatie raadplegen over uw investeringen, zoals maandelijkse overzichten van uw rendementen en eventuele bronbelastingen.
Moet ik bronbelasting betalen over mijn rente-inkomsten uit België?
Als u rente-inkomsten uit België ontvangt, kan er bronbelasting worden ingehouden door de Belgische autoriteiten. Dankzij belastingverdragen tussen Nederland en België kan deze belasting vaak worden verminderd of zelfs vrijgesteld. Mogelijk biedt de benodigde documentatie om deze vermindering aan te vragen.
Wanneer is roerende voorheffing verschuldigd in België?
Roerende voorheffing is verschuldigd wanneer een roerend inkomen, zoals rente uit een leningsovereenkomst, wordt betaald door een Belgische geldnemer (een fiscaal inwoner van België). De Belgische geldnemer, als schuldenaar van de rente, is verplicht om deze voorheffing in te houden en af te dragen aan de Belgische belastingadministratie. Dit betekent dat het aangaan van een leningsovereenkomst met een Belgische geldnemer de verplichting tot inhouding van roerende voorheffing met zich meebrengt.
Wat is het tarief van de roerende voorheffing?
Het standaardtarief van de roerende voorheffing in België bedraagt momenteel 30%. In bepaalde gevallen en onder specifieke voorwaarden kan een vrijstelling of vermindering van dit tarief van toepassing zijn. Het is aan te raden om bij een belastingadviseur te informeren of u in aanmerking komt voor een dergelijke vrijstelling of verlaging.
Wanneer komt een Nederlandse investeerder in aanmerking voor een vrijstelling of vermindering van roerende voorheffing aangaande Belgisch vastgoed?
Als zowel degene die geld leent als degene die geld geeft in België woont, hoeven zij in de meeste gevallen beiden geen roerende voorheffing te betalen over de rente. Ze moeten wel aangifte doen van de rente-inkomsten.
Deze regel geldt niet als het geld geleend wordt aan een Belg, belgische inwoner of belgische belastingplichtige, door een Nederlander. In dat geval zijn er speciale regels over het al dan niet betalen van roerende voorheffing. Deze regels staan in een verdrag tussen België en Nederland.
Er zijn een paar uitzonderingen:
-
Belgische particulieren die rente krijgen van een hypotheek op een huis in Nederland moeten soms wel roerende voorheffing betalen.
-
Belgische verenigingen en stichtingen die belast worden als rechtspersoon moeten soms ook roerende voorheffing betalen. In deze gevallen is het verstandig om advies te vragen aan een adviseur.
Wat doet een bruteringsverplichting in een leningsovereenkomst voor Belgisch vastgoed?
Mogelijk past een Bruteringsregeling toe in zijn lening overeenkomsten, dit zorgt ervoor dat het rentebedrag dat een geldnemer moet betalen wordt verhoogd om ervoor te zorgen dat de geldgever netto het volledige afgesproken bedrag ontvangt. Dit is vooral relevant als er belasting over de rente betaald moet worden.
Waarom wordt de brutering toegepast op Belgisch vastgoed?
-
Zekerheid: De geldgever weet zeker dat hij het volledige bedrag krijgt.
-
Belasting: De belasting wordt al van tevoren meegerekend in het rentebedrag.
Wanneer wordt er geen brutering toegepast op Belgisch vastgoed?
-
Als er geen belasting betaald hoeft te worden over de rente.
-
Als de geldgever al een belastingvrijstelling heeft.
Welke verplichtingen heeft een Belgische geldnemer als roerende voorheffing verschuldigd is?
-
Inhouding: De geldnemer moet de verschuldigde roerende voorheffing inhouden op het brutobedrag van de rente voordat deze aan de geldgever wordt betaald.
-
Betaling: Het ingehouden bedrag moet binnen 15 dagen na de toekenning of betaalbaarstelling van de rente worden doorgestort aan de Belgische belastingadministratie.
-
Aangifte: Binnen dezelfde termijn van 15 dagen moet de Belgische geldnemer ook een aangifte roerende voorheffing indienen (formulier 273) bij de Belgische belastingadministratie. Deze aangifte kan zowel elektronisch als op papier worden ingediend.