Mogelijk Magazine | editie 2021
Rik van den Berg en Ralph van Bemmel bij hun nieuwe pand in het Diemerbos. Ondernemer Rik en Ralph realiseren jongensdroom De twee jonge ondernemers Rik van den Berg en Ralph van Bemmel ontmoetten elkaar in 2015 bij een bieropleiding. “Naast passie voor bier bleken we nog meer overeenkomsten te delen, namelijk interesse voor vogels en liefde voor de natuur”, vertelt Ralph. Al gauw besloot het tweetal bieren te gaan brouwen, waar ze maar liefst 20 prijzen mee wonnen. “Alles viel helemaal op z’n plek toen we de mogelijkheid kregen om een stuk bos in Diemen te pachten van Staatsbosbeheer. Hier komt alles voor ons samen: een proeflokaal voor onze bieren, horeca, een restaurant, vergaderlocaties en het aanbieden van natuurexcursies.” “Alles wat onze persoonlijke interesse heeft, is gelinkt aan de natuur. Wij zijn allebei met de natuur opgegroeid. Ik bracht in mijn jeugd veel vakanties door op Schiermonnikoog, waar ik deelnam aan vogelkampen. En Rik wilde vroeger boswachter worden”, vervolgt Ralph. “Niet voor niets zijn al onze bieren naar vogelsoor- ten genoemd en heet ons proeflokaal en horecalocatie House of Bird.” Trots op het succes House of Bird is een prachtig pand, dat helemaal is opgetrokken uit hout en goed past in de bosrijke omgeving. Er is gekozen voor een circulaire en duurzame manier van bouwen. Bedoeling is dat het pand volledig energieneutraal wordt. “We zijn ontzettend blij en trots dat we dit hebben kunnen realiseren. De locatie is uniek. We bevinden ons aan de rand van Amsterdam en ook nog eens vlak langs de snelweg. We zijn sinds juni officieel open en sinds dag één zaten we helemaal vol. ‘s Morgens hebben we hier de vroege wandelaars voor koffie met appelge- bak, ’s middags de lunch en ’s avonds diner. En natuurlijk kunnen bezoekers van onze bieren proeven; we hebben er 20 op de tap. Op de bovenverdieping hebben we mooie vergaderlocaties, wat een schot in de roos blijkt te zijn voor bedrijven. Het succes zit ‘m denk ik in de bereikbaarheid, de mogelijkheid om gratis te parkeren en je zit op een unieke plek midden in de bossen. Het is heerlijk om in de pauze van je vergadering te wandelen hier in het bos.” Spannend traject De aanloop naar het realiseren van House of Bird had behoorlijk wat voeten in de aarde. “We deden mee aan een aanbesteding. Dat betekende dat we een gedegen onderbou- wing moesten maken, inclusief financieel plaatje. Het terrein is enorm groot: 5000 m 2 en het was totaal onontgonnen. Er zijn best wat momenten geweest dat we het behoor- lijk spannend vonden. Maar de locatie en onze plannen klopten zo met wie we zijn en wat we willen doen, dat we geen moment hebben getwijfeld”, vertelt Rik. Grote schare aan fans “Om de haalbaarheid van onze plannen te toetsen, hebben we een onderzoek gedaan en een crowdfundingtraject opgezet. We bleken een behoorlijke schare aan fans te hebben die onze bieren kennen en dit een mooi initiatief vonden. Er waren zo’n 500 funders die gezamenlijk 6 ton hebben gefinancierd. Dat gaf ons dusdanig veel vertrouwen dat we besloten er helemaal voor te gaan. Wat wel behoorlijk wat voeten in de aarde had, was het kunnen verkrijgen van een horecabestemming. Het gebied had namelijk een bosbestemming. Samen met een architect hebben we plannen gemaakt waarmee we de overheidsinstanties, maar 18 MOGELIJK MAGAZINE
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjc2MDM=